Tűzjelző

Legyen szó bármilyen épületről, intézményről, munka- és szórakozóhelyről vagy a mindennapi élet egyéb területeiről, mindenhol vannak olyan értékek, amelyeket védeni kell a tűztől. Mindenekelőtt a legfontosabb az emberi élet védelme.

Az általunk telepített tűzjelző rendszerek már keletkezése szakaszában érzékelik és jelzik a tüzet. Ezen hagyományos és intelligens rendszerek megbízhatóságukkal, műszaki paramétereikkel megfelelően védik az emberi életet és tárgyi értékeket.

Célunk az emberek és értékek lehető legmagasabb szintű védelme.

Nincs két egyforma tűzeset. A tűz lefolyása és terjedési sebessége függ a külső környezeti feltételektől és a helyszínen lévő éghető anyagok típusától. Mindezek határozzák meg az érzékelés típusát: füst-, hő- vagy gáz érzékelésre van e szükség.

Fontos, hogy minél gyorsabban érzékeljük a tüzet, minél gyorsabban ellenőrzésünk alá vonjuk, annál gyorsabban lehet az emberek biztonságát megőrizni, és az esetleges oltást megkezdeni.

Az elektronikai fejlődés a tűzjelző rendszerek fejlődését is elősegítette. Az intelligens rendszerek és napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak. Ezelőtt főleg hagyományos rendszerek kerültek telepítésre 80-100 érzékelő számmal, ma már csak kis rendszereknél használjuk ezeket. Ez annak is köszönhető, hogy az intelligens rendszerek esetében a kezdeti magas árak 5 év alatt folyamatosan csökkentek, így az árat nézve is versenyképes lett a hagyományos rendszerekkel szemben.

Az intelligens rendszerek kicsivel magasabb ára nem is szembetűnő, ha figyelembe vesszük az intelligens rendszerek előnyös tulajdonságait, amelyek nagyobb megbízhatóságoz, kisebb téves riasztási arányt, alacsonyabb karbantartási és telepítési költséget eredményeznek.

Hagyományos tűzjelzőrendszerek

• A hatósági engedélyhez kötött tűzjelzőknél a hagyományos rendszerek alkalmazása visszaszorulóban van. A kisebb épületben vagy nagyobb, de egyterű, könnyen átlátható szerkezetű épület esetén máig is létjogosultsága van, elsősorban kedvező ára miatt.

• A központból induló hurkokra felfűzött érzékelők nem csupán észlelik a tűzre utaló jeleket, hanem a gyárilag beállított határérték elérésekor jeleznek a központi egység felé. A tűzjelző központ gondolkodás nélkül riaszt a kapott jelzésnek megfelelően.

• A rendszer az azonos hurkon (ami általában egy külön zóna is) lévő érzékelők között nem tud különbséget tenni, ezért csak helyszíni bejárással lehet megállapítani a tűz pontos helyét.

Hagyományos, címezhető tűzjelző rendszerek

• A jelző hurkokra felfűzött érzékelők egyénileg címezve szerepelnek az áramkörben, vagyis nem csak a zónaszám azonosítható, hanem azon belül is az érzékelő pontos helye, illetve riasztásnál a tűz keletkezésének helye. Az érzékelők címzése többféleképpen történhet, Az érzékelők LED-jeit a központ vezérli: minden lekérdezéskor felvillannak, riasztás esetén folyamatosan világítanak. Ha Ön egy helyiségbe lépve villogó piros fényt lát az érzékelőn, akkor nyugodt lehet, a rendszer él és üzemben van. Az érzékelők éppúgy, mint az előző esetben, a paraméter határértékének átlépését képesek jelezni.

Analóg címezhető tűzjelzőrendszer (intelligens)

• A rendszer címzett, vagyis minden érzékelőről érkező jelzés beazonosítható

• Az érzékelők már analóg, folyamatos jeleket mérnek. Számos érzékelőt már mikroprocesszor vezérel, amely a tüzek vizsgálata során tapasztalt leggyakoribb jellemzők alapján kialakított algoritmus szerint értékeli a paramétereket.

• A jelzések feldolgozása részben az intelligens érzékelőben (a mikroprocesszorban) részben, pedig az intelligens központban történik, amely több érzékelő jelét egymással összevetve értékeli.

• Riasztási határértékek módosítása

• A jelzési szintek automatikusan változnak a környezeti hatásokat figyelembe véve

• Az érzékelők jelzési szintje egyenként is beállítható,

• Érzékelők megfigyelése, ellenőrzése (téves riasztások megelőzése)

• Üzenetek kijelzése a kezelőegységeken

• Figyelmeztető jelzés a határérték elérése előtt